Het nieuwe jaar is begonnen, en als docent weet je hoe waardevol het kan zijn om in te spelen op wat er in het nieuws is of wat er op een bepaald moment speelt. In het onderwijs is er geen betere manier om de lessen relevant en actueel te maken dan door in te haken op belangrijke data en feestdagen. Niet alleen praktijkdocenten kunnen hiervan profiteren – deze aanpak werkt voor iedereen, van de wiskundedocent tot de biologieleraar.
Waarom inhaken?
Inhaken geeft context aan je lessen. Door een les te verbinden met een belangrijke dag, een actuele gebeurtenis of een trending onderwerp, maak je de stof levendiger en relevanter voor je leerlingen. Het geeft leerlingen een bredere kijk op de wereld en laat zien hoe wat ze leren direct van toepassing kan zijn op het leven buiten de school.
In deze blog deel ik een handige inhaakkalender voor 2025 (tot en met de zomervakantie), met belangrijke dagen per maand én een aantal lestips die je meteen kunt gebruiken. Deel deze kalender gerust met je collega’s, zodat iedereen – ongeacht het vak – kan inhaken en de lessen nog boeiender kan maken.
Januari
- 21 januari: Nationale Knuffeldag
- 24 januari: Internationale Dag van Onderwijs
- 28 januari: Data Privacy Dag Laat leerlingen elkaar eens online opzoeken: hoeveel informatie is er eigenlijk over elkaar te vinden? Denk aan social media, YouTube-accounts, en andere online platforms. Uit ervaring weet ik dat leerlingen hier vaak behoorlijk van schrikken. Het confronteert ze met de hoeveelheid persoonlijke gegevens die openbaar beschikbaar zijn. Dit is een waardevolle les in bewustwording en online privacy!
- Heel januari: Veganuary Laat leerlingen een vegetarisch menu bedenken en uitwerken voor de schoolkantine en presenteer dit aan de kantinemedewerkers.
Februari
- 4 februari: Wereldkankerdag
- 9 februari: Nationale Pizzadag Wat is een beter moment dan dit om onder schooltijd pizza’s te eten?! Laat leerlingen een eigen pizza bedenken en maken (wijk af van de standaard toppings en laat leerlingen goed nadenken over smaken en combinaties van smaken).
- 11 februari: Dag van het Veilig Internet Geef jezelf én je leerlingen eens de opdracht om hun wachtwoorden te veranderen. Hoeveel leerlingen gebruiken bijvoorbeeld hetzelfde wachtwoord op meerdere websites? Bespreek wat er gebeurt als het wachtwoord van website A wordt gestolen tijdens een datalek – dat betekent dat iemand ook toegang heeft tot websites B, C, en D. Dit is een eenvoudige manier om aandacht te besteden aan online veiligheid en het belang van unieke wachtwoorden.
- 14 februari: Valentijnsdag
- 20 februari: Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid
- 25 februari: Carnaval
Maart
- 8 maart: Internationale Vrouwendag
- 15 maart: Consumentenrechtendag
- 20 maart: Lente Equinox Laat de lente de school binnenstromen! Gebruik de veranderingen in de natuur als inspiratie voor verschillende lessen. Bespreek bijvoorbeeld seizoensveranderingen tijdens biologieles, en laat leerlingen in praktijkvakken bloemstukjes maken met lentebloemen – misschien wel voor de buurt. Combineer dit met rekenvaardigheden door een begroting op te stellen, prijskaartjes te ontwerpen, en een verkoopplan te bedenken. Hiermee creëer je een prachtige basis voor een project binnen de richtingen Dienstverlening en Producten (DP), Zorg en Welzijn (ZW), of Economie en Ondernemen (EO).
- 20 maart: Wereld Geluksdag
- 21 maart: Wereld Downsyndroomdag
- 22 maart: Wereld Waterdag Tijdens een schoolbezoek in Tilburg kreeg ik een geweldig idee mee: laat leerlingen een week lang een herbruikbare waterfles of bidon gebruiken. Of geef ze een werkblad waarop ze hun watergebruik kunnen bijhouden. Denk aan turven hoe vaak ze hun handen wassen, douchen (en hoe lang), en hoe vaak ze de wc doorspoelen. Aan het eind van de week hebben leerlingen inzicht in hun waterverbruik – en hopelijk ook een groter besef van hoe bijzonder en waardevol ons schone kraanwater in Nederland is.
- 30 maart: Pasen
April
- 1 april: 1 aprilgrappen Haal een slechte grap uit met je leerlingen… logisch toch?!
- 2 april: Wereld Autisme Dag
- 7 april: Wereldgezondheidsdag
- 15 april: Wereldkunstendag
- 22 april: Dag van de Aarde
- 23 april: Wereldboekendag Een perfect moment om de samenwerking te versterken tussen praktijkvakken en vakken zoals Nederlands, Engels, Duits of Frans. Lezen is immers essentieel, en hoe leuk is het om boeken in de praktijklessen tot leven te laten komen? Laat leerlingen bijvoorbeeld een digitaal project maken geïnspireerd op een verhaal, of werk in het technieklokaal aan een maquette of model gebaseerd op een boek. Zo combineren ze taalvaardigheid met creativiteit en praktische vaardigheden.
- 27 april: Koningsdag
- Heel april: Maand van de Filosofie
Mei
- 1 mei: Dag van de Arbeid
- 4 mei: Dodenherdenking
- 5 mei: Bevrijdingsdag
- 12 mei: Dag van de Verpleging Laat deze dag een moment zijn om verpleegkundigen in het zonnetje te zetten. Laat leerlingen iets organiseren om waardering te tonen, zoals een bedankkaart, een klein gebaar of een creatieve actie. Een mooie manier om respect voor de zorgsector te bevorderen en leerlingen bewust te maken van het belang van zorgverleners.
- 15 mei: Dag van het Gezin
- 23 mei: Wereld Schildpad Dag Laat leerlingen een eenvoudige, maar impactvolle campagne ontwerpen rond het thema duurzaamheid, met de schildpad als symbool. Bespreek bijvoorbeeld de gevolgen van zwerfafval of plastic in de oceaan voor deze dieren. Wat kunnen wij doen om dit probleem aan te pakken? Een korte en interactieve les die leerlingen niet alleen creatief aan het denken zet, maar hen ook bewust maakt van het belang van duurzaamheid.
- 30 mei: Hemelvaartsdag
Juni
- 5 juni: Wereldmilieudag
- 8 juni: Wereld Oceanen Dag
- 14 juni: Wereld Bloeddonordag
- 21 juni: Begin van de zomer, Internationale Yoga Dag Organiseer een korte ontspanningsworkshop en bespreek het belang van ontspanning voor mentale gezondheid. Combineer vakoverstijgend werken met creatieve projecten: laat leerlingen een zomerse campagne bedenken of ontwerpen.
- Heel juni: Pride Month
Tot slot: Samen inhaken voor meer impact
Of je nu een praktijkdocent bent die leerlingen aan het werk zet, of een theoriedocent die een twist aan zijn vak wil geven: inhaken op deze data maakt je lessen levendiger en relevanter. Dus grijp deze kansen om samen met je leerlingen belangrijke momenten te vieren, te bespreken en ervan te leren.
Heb jij al ideeën hoe je inhaakdagen het komende half jaar gaat gebruiken in je lessen? Of heb je zelf een goede lestip? Stuur me een mailtje, ik ben ontzettend nieuwsgierig! Laten we van 2025 een jaar maken vol inspirerende, betekenisvolle en vooral ook leuke lessen!
Bryan is onderwijsontwikkelaar voor het vmbo bij Dubbelklik. Met ervaring als mentor, vakgroepvoorzitter en docent in o.a. de vakken Dienstverlening & Producten, Zorg & Welzijn, Fotografie en Robotica op het vmbo, deelt hij zijn praktijkervaringen en inzichten om collega’s te inspireren en te ondersteunen. Neem contact op via bryan@dubbelklik.nu.